Saturday, 1 June 2013

Manis dalam perpisahan

 

ASSALAMUALAIKUM :)


Like usual, firstly thank to Allah because still giving us opportunities to live as His servant. Dua nikmat yang cukup besar iaitu nikmat iman dan islam . Kita dilahirkan dalam Islam dan mudah-mudahan kita mati pun dalam Islam. Okay, hari ini aku nak kongsi satu cerita or pendapat yang bagi aku berguna kat aku and semua.

Alhamdulillah Allah telah berikan aku jalan keluar daripada satu situasi yang mana boleh membawa kepada dosa . Senang cerita dia soal hati dan perasaan . Tau dak mula-mula tu rasa cam susah sangat nak terima kenyataan dan memulakan kehidupan yang baru yakni 360 darjah daripada kehidupan biasa . Hmm, kadang-kadang tu rasa jugak bosan tapi aku motivate balik, ini semua jihad . Jihad tu tak banyak cabangnya dan salah satu dia berjuang menahan nafsu . Yes, everybody ada nafsu or tendency nak minat dia tu dia ni . Tetapi kita harus sedar hakikat yang sebenar iaitu "lataqrabuzina" jgn dekati zina . Dekati ? Kenapa Allah kata jangan dekati ? Ya la kan, zina tu mula dari asas such as msj then calling then jumpa then pegang tangan then ? Perempuan ni mudah cair , right ? Sbb tu la kita kena sedia benteng yang kukuh sebelum cair . Once dah terlibat dengan cintan cintun ni susah nak atasi, or break seriously . Rasa cam hilang separuh daripada diri ja . 

Hmm, aku bagi satu analogi.. perempuan ni ibarat air mutlak suci lagi menyucikan (cewah) tapi apa akan jadi bila dah disentuh ? dan jadi air musta'mal kan ? same goes to this situation . sentuh tu tak semestinya sentuh secara fizikal tapi including la sentuh emosi, hati dan sebagainya . Dok msj dgn lelaki berawak saya , bersayang-sayang..hmm..sory to say this. I know this is sensitive but as Hawa I can't stand to see my gender become air musta'mal . Ni bukan analogi aku sendiri, but nasihat seorang ulama kepada seorang lelaki bila dia nampak lelaki tu dok msj perempuan tu . Yes , bukan mudah nak tahan rasa hati kan? I admit it, tapi tu la jihad. Kalau mudah tak nama jihad la kan ? Hmm..think it..

And to Adam, if you really love her never touch her even a slightest bit . Jaga maruah dia . Kalau betoi hang sayang dia hormati dia . Mungkin hang memang serius nak kahwin dengan dia tapi sekarangkah ? Andai kata hampa plan nak kahwin 3-4 tahun lagi , perlukah rosakkan dia sekarang dan 3-4 tahun lagi . Air mutlak berubah jadi air musta'mal.huhu..Kan nanti dia juga nak jadi isteri dan ibu hampa. What you give what you get. Nak, nanti bila ada anak ada laki dok kacau anak hampa ? Dok msj, bersayang-sayanglah and whateverlah . Wake up, dosa weh dekati zina . Nak nanti hang digelar dayus bila anak perempuan dok bersayang-sayang ngn bukan mahram ? Lelaki dayus takkan bau syurga . Take note .

Biarlah waktu menentukan segalanya . Memanglah , takut melepas lah apalah . Tapi bagi aku cukup sekadar tahu dia suka ka dak tapi tak perlu nak jalani hidup macam dah kahwin . Yang haram takkan boleh dihalalkan (maaf bahasa kasar) But, better kalu dia tatau . Lagi sweet kan nanti dekat-dekat nak kahwin baru tau . Yang aku boleh terdetik nak tulis post ni after aku baca status seseorang pasai pesanan ulama uh . Seriously :') Okay, sekarang aku mula rasai kemanisan dalam perpisahan . Aku faham awt dia treat aku 360 darjah. Sesungguhnya Allah sangat menyayangi kita lebih daripada seorang ibu kepada anak . Namun kenapa kita tak ambil endah perintahNya ? Sedih kan ? Allah tu Maha Pengampun . Sentiasa ada harapan baru buat semua umat manusia , tetapi yang membezakan macam mana kita ambil peluang tu . So, farah and all my friends apakata kita jihad dulu la ni . Believe me kalau dia memang jodoh kita dia akan datang juga kepada kita , insya Allah . Tetiba teringat words teacher Saliza "kalau lelaki tu betoi-2 ikhlas nak jadikan kita isteri dia akan kawal nafsu dia" and for your information her husband is her classmate but they never in relationship before nikah . Sweet right ? So what are we waiting for . Jom sama-sama dapatkan cinta HIGH CLASS . Semua orang mampu dapat cinta ni..

Berapa tahun ja lagi weh , work hard if you want someone who is the best for you and your child . Tapi ingat , jangan sesekali berubah kerana manusia kerana manusia ni tak kekal tapi berubahlah kerana pencipta . CINTA HIGH CLASS hanya sampingan di dunia tapi cinta hakiki tujuan asal kita . Ayuh, berdoa jom . Kalau dia tak faham, pesan kat dia "keredhaan Allah adalah segala-galanya. kalau dia redha dengan kita, insya Allah dia akan permudahkan urusan kita" salah satu tanda kemanisan iman apabila dua insan yang bertemu dan berpisah kerana Allah . Dan jika hati mereka ikhlas insya Allah akan dibangkitkan di akhirat antara 12 barisan yang diredhai . Tak mau ka? Tepuk dada tanya selera . Last but not least :

UjianNya berbeza-beza mengikut kemampuan :)


No comments:

Post a Comment