Sunday, 29 November 2015

BESTNYA KAWEN AWAI?

  بسم الله الرحمن الرحيم



Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. ALLAH masih beri kita peluang kedua or ketiga or keempat or keenam or ke..... untuk kita sama-sama bertaubat atas dosa yg lalu, sekarang dan akan datang.

Okay, baiklah tajuk kali ni lebih santai.. 
Okay, lately kan musim perkahwinan and family aku pun ada conduct wedding my bro and sis, so ramai lah org berkunjung ke rumah. And most of them be like "haa, tak lama lagi nina pulak" uhuk3.. selalu terbatuk bila dapat ayat ceni. Lagi parah ada yg kata "haa, lepas ni nina buat dua sekali la, sekali kakcik" yang ni memang nak batuk berdarah. Kakcik I dah 24 okay, tahun depan or satu lagi dia kahwin la, insyaALLAH. dan takkan aku nak kahwin umur 20-21??? 

HAHAHAHAHA. memang nak gelak besar la ada org buat statement gini.
Kalau dulu time tak matang memang aku ckp mcm best kawen muda, elak maksiat, tundukkan pandangan, jaga hati la apa la.

TAPI TAPI..
Now, i realize marriage is more than "raja sehari" majlis kenduri gempak, akad nikah and etc. it's more than that. it's about commitment, and lepas lepas tu mula la ribut taufan melanda alam perkahwinan. Kalau takda ilmu dan kesabaran yg kuat, macam mana nak hadapi?

Dan ayat common people, 
"kalau berani masuk meminang terus la"
ada betul jugak apa org ni cuba sampaikan, buat apa couple lama-lama tambah dosa ja. 
but yg ni macam sesuai utk org yg dah prepare. (baca: tak bermakna yg xbersedia boleh couple)

cuba uolls bayangkan org yg tak pernah kenal, all of sudden lamar korang sedangkan korang tahu tahap persediaan takat mana.
believe me time tu tahap pening dia mcm nak gila.
nak terima ke tak.
betulka keputusan aku ni and etc.
pening serabut semua ada.
believe me.

sebab soal kahwin ni bukan soal main-main. kalau boleh nak ke jannah.
dan lagi takut bila tengok zaman skrg ramai yg before kawen nampak baik ja, penyayang semua tapi lepas kawen kena layan macam kucing kurap. wa iyya zubillah.

nak kata, sesiapa yg dah bersedia sila lah tempuh alam ni, tapi kalau korang *girls especially* masak pun tak hadam semua lagi, kemas rumah pun malas, nak jaga bayi pun tak reti, ilmu fardhu ain pun belum hadam, kitab perkahwinan tak pernah baca, kena uji sikit nangis mcm takmau hidup, agak-agak macam mana nak tempuh ya?

im not prejudice but i just state my opinion.

so nak kata, ALLAH takkan beri kalau kita tak bersedia. 
dan kita sendiri sedar kita dah bersedia atau belum.
and never rush in anything, the time will come.

cuma, buat masa sekarang belajar dulu cara nak handle rumah tangga, rajinkan diri belajar resepi baru, hadam kitab2 perkahwinan, perkemas ilmu fardhu ain, tundukkan pandangan, puasa and etc. dan sebaiknya letak KPI (key performance index) bila yg dah ready. contoh dari sudut fardhu ain kna achieve apa, dari soal memasak and etc.

kesimpulan, kadang selalu indah rupa dari khabar.
alam ini bukan nak kata nightmare memanjang tapi bumi mana tak dilanda hujan?

last but not least, letakkan cinta ALLAH dan rasul number satu dulu!


No comments:

Post a Comment